HydroCen Vannkraftkonstruksjoner

Befaring på Norges største vannkraftanlegg

Flere forskere var på befaring i kraft-tunnelene i Ulla-Førre-anlegget i sommer.

Målet for forskerne var å lære mer om tunnelsystemet, og se hvordan sand, stein og andre masser legger seg i bunnen av tunnelen.

Statkraft, som driver mesteparten av anlegget, ønsket å undersøke om det hadde gått ras i tunnelen. Store mengder nedfall kan det føre til at lekkasjevann demmes opp og dermed er farlig for de som gjør vedlikeholdsarbeid lenger nede i tunnelen.

Ingeniørgeolog, og veileder i HydroCen, professor Krishna Panthi var med for å bistå Statkraft med det, og forskerne Elena Pummer og Ola Haugen Havrevoll fikk være med på vandringen mellom kraftverkene Førrejuv-Ulladalen-Sandsa-Saurdal.

Undersøkte massene i tunnelen

Forskerne hadde også hørt rykter om at om at det var laget noen spesielle «engangs-sandfang» i disse tunnelen.

De fant vi ikke, men det var likevel givende å gå i tunnelene og se hvordan massene på sålen så ut og hvordan de lå, sier Ola Havrevoll, PhD i HydroCen.

I doktorgradens sin undersøker han blant annet om dagens sandfang er gode nok til å hindre at sand og stein ødelegger turbinene hvis norske kraftverk endrer produksjon.

Elena Pummer kombinerer fysiske modeller med datamodeller og feltmålinger i forskningen på sedimenter og design av vannkraftkonstruksjoner. Hun jobber blant annet med sedimenthåndtering i HydroCen.

Elena Pummer (t.v) forteller om arbeidet med sedimenthåndering under et besøk i Vassdragslaboratoriet (NTNU) tidligere i år. I bakgrunnen kan man se en nedskalert modell av en vannkrafttunnel med sandfang.

Vil finne «best før-dato»

Inne i norske fjell går det 5000 km med enorme vanntunneler, og Bibek Neupane forsker på levetiden deres. Han var også med til Ulla-Førre sammen med professor Krishna Panthi for å undersøke mulighetene for å montere oppmåleutstyr for å registrere hvordan trykket endrer ved ulik produksjon av kraft. De har allerede satt opp lignende måleutstyr for poretrykk ved Roskrepp kraftstasjon, og gjør unike målinger for å finne «holdbarhet og langsiktig stabilitet» til de enorme vanntunnelene (vannveier).

Levende laboratorium

Ulla-Førre er Norges største og et av verdens mest komplekse vannkraftsystemer, og flere av prosjektene i HydroCen bruker det som «levende laboratorium». I tillegg til de som utvikler ny kunnskap om vannkrafttunneler, bruker forskerne blant annet data fra Kvilldal kraftverk i Ulla-Førre til å undersøker nye muligheter i kraftverkets «airbag» og til forskning på ny turbin-teknologi.

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Befaring på Norges største vannkraftanlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: