HydroCen

Forsvarte doktorgrad om turbiners levetid

Carl Werdelin Bergan forsvarte sin doktoravhandling onsdag 13. mars.

Formålet med oppgaven er å gi verifikasjonsdata for numerisk analyser, samt å kvantifisere hvordan de forskjellige driftsregimer kan påvirke levetiden til en Francis turbin.

Det er gjennomført målinger på en modell-turbin og en i forenklet geometri. Den forenklede geometrien består av en stillestående skovl inne i en rektangulær kanal. Dette arbeidet har ført til at grunnleggende problemstillinger er isolert og studert, hvor dempingen av bevegelsen på et turbinblad er en av disse.

Arbeidet har vært finansiert av Forskningsrådet og vannkraftbransjen. Carls doktorgrad var en av de første som ble startet av Norsk vannkraftsenter i 2014. Arbeidet er en del av HiFrancis-prosjektet som forsker på utmatting av Francis turbiner.

Bedømmelseskomiteen bestod av: Professor Zoran Markov fra Doctoral School in Skopje, Macedonia som førsteopponent, Sølvi Eide fra SWECO Norway som andreopponent og Jan M. Øverli fra NTNU som tredjeopponent. Professor Ole Gunnar Dahlhaug var BErgans hovedveilerder og medveileder var professor Torbjørn Nielsen.

Carl vil begynne å jobbe for Flow Design Bureau, FDB på mandag 18. mars.

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Forsvarte doktorgrad om turbiners levetid

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: