HydroCen

Mer strøm fra vannkraft vi allerede har

Denne uka arrangerte miljøstiftelsen Zero seminar med tema «Mer strøm fra gammel vannkraft». Det er akkurat det HydroCen forsker på, så her er presentasjonen Leif Lia holdt på seminaret og lenker til annen aktuell forskning.

Professor Leif Lia holdt foredraget: «Opprustning og utvikling – den mest miljøvenlege form for ny elproduksjon»

Her kan du se foredraget Lia holdt hos Zero (ca 9 minutter ut i videoen), eller les artikkelen det er basert på.

I HydroCen forsker vi blant annet på hvordan vi kan installere pumbeturbiner i eksisterende kraftverk, hvordan vi kan øke levetiden til Francisturbiner og om vi kan utvikle en turbin som tåler at kraftverkene opererer med mer fleksibilitet sammen med andre fornybarkilder.

Gammel kraft nytt system

Vannkraft kan dessuten legge til rette for mer fornybar elektrisitetsproduksjon totalt. Dette skjer når vannmagasinene og vannkraftverkene kan operere som et pålitelig svært fleksibelt batteri for de væravhengige og uregulerbare fornybarkildene.

Slik kan vi sørge for å realisere et robust fornybart energisystem med vannkraft som sikkerhetsnett i stedet for kullkraft.

Derfor forsker HydroCen også på hvordan «verdien av vannkraft kan maksimeres i framtidens energimarked«.

Birger Mo og Linn-Emelie Schäffer i SINTEF Energi forsker på Marked og Tjenester i HydroCen

Mer miljøvennlig

I tillegg til klimamålsettingene, er poenget med fornybar energi å sikre bærekraftig utnyttelse med minst mulig naturbelastning. Da er det viktig at miljøet blir ivaretatt når vannkraften skal utvikle sin fremtidige rolle i den fornybare energifamilien.

HydroCen samarbeider blant annet med Statkraft for å forske bredt på miljøløsninger i Nea-vassdraget i Trøndelag

HydroCen undersøker blant annet om det er marked for å selge (enda) grønnere vannkraft, vi prøver å finne løsninger for å få fisk forbi kraftverk, og finne ut hvordan for eksempel endringer i vannstanden påvirker folk, fisk og insekter som bruker elva.

0 kommentarer på “Mer strøm fra vannkraft vi allerede har

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: