HydroCen

Danner vitenskapelig komite for å sikre fremragende forskning i HydroCen

Fire eksperter fra ulike forskningsfelt har tatt utfordringen med å etterse faglig kvalitet i HydroCen.

– HydroCen gir et unikt rammeverk for forskning på vannkraft. Jeg er spent på å være en del av det, sier Juan Ignacio Pèrez-Diaz, professor ved Universidad Politecnica i Madrid og ekspert i kraftsystemer.

Oppgaven til Pèrez-Diaz og kollegene i den vitenskapelige komiteen blir å følge opp arbeidsplaner, se over publikasjoner og eventuelt gi råd om faglig fokus.

Til nytte for hele verden

HydroCen er et massivt prosjekt som tar sikte på en bedre og mer fleksibel utnyttelse av vannkraft. Det er fokus på næringen i Norge, men resultatene vil være nyttige over hele verden, sier Niels Jepsen.

Han er seniorforsker ved Danmarks Tekniske Universitet og ekspert innen akvatisk økologi. Han ser både muligheter og utfordringer med at HydroCen tar for seg hele vannkraftsystemet fra magasin, via dammer og tunneler, til komponentene inni kraftverket, naturen utenfor til markedet som kjøper og selger strømmen.

Selv om prosjektets størrelse og ekspertise lover gode konkrete resultater, er den store utfordringen å knytte de ulike fagområdene sammen for å oppnå virkelig tverrfaglig utvikling. Vi, som vitenskapskomite, vil gjøre vårt beste for å bistå i denne prosessen og håper på god kommunikasjon mellom de ulike delene av dette store prosjektet, sier Jepsen.

IMG_9760.jpg
Professor Leif Lia fortalte om forskninga på vannkraftkonstruksjoner.

– Unik mulighet

Komiteen vil også bidra til å vurdere forslag potensialet til framtidige forskningsprosjekt.

– HydroCen gir en unik mulighet for energi- og miljøforskning som ellers ikke ville vært mulig, sier Thomas Staubli, professor ved universitetet i Luzern og ekspert på maskinteknikk.

De fire medlemmene har allerede fått oversikt over alle aktiviteter i HydroCen gjennom prosjektplaner og lenker til publikasjoner og rapporter, og kom godt forberedt til det første møtet med HydroCen i Trondheim. Det førte til fruktbare diskusjoner fra første stund.

– Så mange ulike tema – det er en stor utfordring og en unik mulighet, sier Marcus Aufleger, professor ved universitetet i Innsbruck og ekspert innen hydraulikk.

– Dette er svært spennende forskningsspørsmål, og jeg er veldig nysgjerrig på å lære mer om resultatene på neste møte, sier Aufleger.

Vitenskapskomiteen vil rapportere tilbake til HydroCen i februar 2019, og dato for neste møte er 23.-24. September 2019.

Deltagere på første møte: 

Vitenskapelig komitee:
Thomas Staubli – universitetet i Luzern
Juan Ignacio Pèrez- Diaz – Universidad Politécnica i Madrid
Niels Jepsen – Danmarks tekniske universitet
Marcus Aufleger – universitetet i Innsbruck

Representanter fra HydroCen
Birger Mo – SINTEF Energi
Michael Belsnes – SINTEF Energi
Tor Haakon Bakken – SINTEF Energi
Olve Moe – NINA
Torbjørn Forseth – NINA
Juliet Landrø – NINA
Anette Havmo – NTNU
Arne Nysveen – NTNU
Leif Lia – NTNU
Ole Gunnar Dahlhaug-NTNU

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Danner vitenskapelig komite for å sikre fremragende forskning i HydroCen

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: