HydroCen internasjonal Turbiner og generatorer

Stor aktivitet i EnergizeNepal-prosjektet

EnergizeNepal er inne i sitt andre år og resultatene begynner å ta form.

EnergizeNepal er inne i sitt andre år og resultatene begynner å ta form. Nylig var en delegasjon på besøk, og fikk se at aktiviteten er større enn noen gang. 

EnergizeNepal er et prosjekt som er finansiert av den Norske Ambassade i Nepal. Målet er å styrke utviklingen av vannkraft, og sørge for nye innovasjoner som er tilpasset forholdene i Himalaya. Flere NTNU- og SINTEF-forskere bidrar til dette, og til å skape et selvstendig forskningsmiljø for dette i Nepal.

Les også: Sailesh tok dobbel doktorgrad ved NTNU og Kathmandu University (engelsk)

Flere av prosjektene i HydroCen retter seg også mot utfordringer i dette området:

Kan få økt finansiering

Prosjektet har tre hovedkomponenter; RenewableNepal, Turbine Testing Laboratory og HydroLab.

RenewableNepal er midler som gis til forskning- eller innovasjons-prosjekter innen fornybar energi. Det er gjennomført årlig utlysning av midler, 4 prosjekter ble startet i 2016/17 og 3 er startet i 2017/18. Pelletsproduksjon fra avløpsvann, energieffektive hus, bioenergi fra matavfall, Turgo turbin produksjon, og tunell support løsninger for Himalaya er neon prosjekt eksempler.

Budsjettet er 25 millioner kroner, men det er mulig at dette blir øket til 40 millioner til neste år, men først skal NORAD gjennomføre en midtveisevaluering. Ole Gunnar Dahlhaug fra NTNU, Hans Otto Haaland fra Forskningsrådet og Petter Støa fra SINTEF Energi er norske deltakere i styringsgruppen.

Delegasjon fra NTNU hos TTL i Nepal
Teamet fra Vannkraftlaboratoriet ved NTNU, sammen med forskere og professorer ved Turbine Testing Laboratory (TTL) i Nepal. Foto: Bjørn Winther Solemslie

Godkjent turbin-testrigg

En av hovedaktiviteter i EnergizeNepal er byggingen av en IEC godkjent testrigg for Francis-turbiner ved Turbine Testing Lab(TTL) på Kathmandu University. Arbeidet har foregått i flere år, og  aktiviteten har nå nådd nye høyder.

Turgoturbin
Turgoturbin som testes ved TTL. foto: Bjørn Winther Solemslie/NTNU

Nødvendige trykktanker er installert og selve turbinen ventes innen få uker. I mellomtiden jobber de med testing av en liten Turgo-turbin som skal optimaliseres i samarbeid med Bristol University.

Møtet med HydroLab viser større aktivitet enn noen gang. Hele fem modeller av inntak til store fremtidige kraftverk er under testing eller bygging. ­­­­Her har de en egen stab til faste jobber og leier inn arbeidskraft ved behov.

I tillegg til rene modelltester har EnergizeNepal muliggjort analyser av boreprøver i fjellet, noe som er nødvendig før man bygger tunneler i Himalaya.

Tekst: Professor Ole Gunnar Dahlhaug/NTNU

0 kommentarer på “Stor aktivitet i EnergizeNepal-prosjektet

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: