HydroCen internasjonal

Nytt vannkraft-samarbeid med Tasmania

Selv om Tasmania er langt unna Norge, er det gode grunner for samarbeid om vannkraft og forskning.

— De har mange av de samme utfordringene som oss akkurat nå. Et nytt fornybart enrgisystem trenger den sikre og forutsigbare kraften som vannkraft er. For å få det til å skje må vi finne nye løsninger for vannkraft og hvordan den kan styrke de mer uforutsigbare energikildene som sol- og vindkraft, sier Hege Brende, leder for forskningssenteret HydroCen, som forsker på miljøvennlig energi.

Hun møtte nylig den Tasmanske energiministeren, representanter fra USAs energidepartement (DoE) og flere fra den australske vannkraftprodusenten Hydro Tasmania.

De samarbeider også med HydroCen og 23 andre partnere i EUs nye forskningsallianse EERA JP Hydropower.

— Utfordringene vil står overfor nå er globale, derfor må vi også samarbeide på et globalt nivå, sier Brende.

Vannkraft står i dag for nærmere 70% av verdens fornybare energiproduksjon, og er den eneste fornybare teknologien som kan tilby pålitelig fleksibilitet i form av lagring, kapasitet og stabilitet til strømnettet.

— Vannkraft kan brukes på en helt ny måte, og det er her vi har mye å tjene på samarbeid med andre vannkraftnasjoner. Ofte blir vannkraft blir ofte sett på som en gammeldags og konvensjonell teknologi, men det som nå skjer innenfor forskninga på vannkraftas fremtidige rolle er noe helt nytt, sier Brende.

I HydroCen undersøker forskerne blant annet hvordan turbiner, generatorer og hele kraftverk kan bli mer fleksible, hvordan man kan forutsi kraftpriser bedre, hvordan vannkraft-tunneler vil tåle endringer i vanntrykk, hvordan man kan unngå at fisk svømmer inn i kraftverksinntaket. Forskerne prøver også å finne nye metoder for å overvåke endringer i elver, hvordan folk forholder seg til elver med kraftproduksjon og hvordan man kan bygge om gamle kraftverk til å fungere i et moderne kraftsystem.

Wineglass_Bay_seen_from_Mount_Amos_at_Freycinet_National_Park_(Tasmania) (1)
Den lille øya Tasmania, sør for Australia, har mye fjell, vann og vannkraft. Nå har de store planer for å forsyne fastlandet med mer fornybar strøm. Foto: Joaquín Salido Bello – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64587165

— USA, Australia og EU er særlig interessert i samarbeid på ting som har med fleksibilitet å gjøre og hvordan vannkraft kan gjøre det mulig å kutte kraft fra blant annet kull og gasskraftverk, og sikre innfasingen av uregulerbar vind- og solkraft, sier Brende.

I tillegg er det stort potensiale for samarbeid innen miljøforskning, for eksempel hvordan hyppige endringer i kraftproduksjonen vil påvirke miljøet i elva og hvordan man kan få fisken helskinnet forbi kraftverket.

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Nytt vannkraft-samarbeid med Tasmania

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: