HydroCen internasjonal

Norge leder europeisk vannkraftforskning

NTNU i Trondheim skal lede programmet for vannkraftforskning i den europeiske alliansen for energiforskning, EERA (European Energy Research Alliance). Programmet på vannkraft omfatter, så langt 25 universiteter og forskningsinstitusjoner i tretten europeiske land.

– Dette er stort – og et uttrykk for den store anerkjennelsen norsk vannkraftforskning har internasjonalt. Etableringen av Norsk Vannkraftsenter og forskningssenteret HydroCen har vært sterkt medvirkende til mobilisering av et nytt program i EERA, sier Hege Brende, direktør for HydroCen ved NTNU.

Tekst: Stein Arne Bakken, Energiteknikk

Brende var nylig i Brussel i møte med det øverste rådet for EERA i Brussel der hun presenterte forslaget fra NTNU om å etablere delprogrammet for vannkraftforskning. Det ga sitt klarsignal.

EERA har fra før av seksten slike fellesprogram (Joint Programmes) på ulike områder innenfor energiforskning.

EERA gir strategiske føringer og prioriteringer for hva det skal forskes på, mens selve forskningen blir finansiert av EU-programmer og andre kilder.

kart JP hydropoer
Partnere 13 land og 25 institusjoner deltar i det nye vannkraftprogrammet for fremragende forskning. Grafikk: Vivian Thonstad Moe

Programmet på vannkraft er delt inn i seks delprogrammer. Det første omfatter mekaniske, hydrauliske og elektriske problemstillinger.

Videre er det et eget delprogram for vannkraftkonstruksjoner, ett for nett og systemintegrasjon, likeså for miljø- og klimapåvirkninger, politikk og sosial aksept, i tillegg til at et delprogram tar for seg digitalisering.

Ifølge Brende vil ledelsen av programmet innebære et stort administrativt løft, og det er søkt om midler fra Forskningsrådet og fra NTNU.

– Vi opplever sterk støtte fra myndighetene, universitetet og bransjen til det vi nå skal gjøre, sier hun.

Brende peker på at norsk vannkraftforskning har et høyt nivå og en bredde som gjør det naturlig å lede dette programmet, samt kunne delta i de fleste tematiske områdene.

Hun tror at EERA-programmet vil kunne gi forskningen i Norge og Europa et ekstra løft, at det kommer til å bli flere interessante FoU-prosjekter finansiert av EU.

– Programmet kan trekke veksler på det som finnes av gode forskningsmiljøer i hele Europa, også på områder der andre er bedre enn oss.

Til sammen kan dette bli veldig bra, ved at vi får frem forskning og ny teknologi innenfor vannkraften som vil kunne gi betydelige bidrag for å nå EUs klimamål, sier direktør Hege Brende i HydroCen.

Workshop 310818 u JL til nett.jpg
Deltagere på workshop i Brüssel: Massimo Bussuoli, Adel El Gammal, Helmut Jaberg, Jochen Aberle. Hege Brende, Sara Heidenreich, Christian Bauer, Arne Nysveen, Michael Belsnes, Andreas Mølleløkken, Pål-Tore Storli, Ole Gunnar Dahlhaug, Niklas van Bracht, Apoloniusz Kodura, , Patrick Hendrick. Foto: Juliet Landrø/HydroCen.

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

1 kommentar på “Norge leder europeisk vannkraftforskning

  1. Tilbaketråkk: Nytt vannkraft-samarbeid med Tasmania – Siste nytt fra HydroCen

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: