HydroCen Innovasjon Miljødesign Turbiner og generatorer Vannkraftkonstruksjoner

Biologer og ingeniører i team for å lokke fisk forbi kraftverk

Virvelstrømmer, ledegjerder og boblevegger var noen av forslagene forskerne kom opp med for å hindre at fisk svømmer inn i kraftverk og dør i turbinene.

Tidligere forskning viser at det ikke er så lett å skremme fisk bort fra inntaket til kraftstasjonen, så HydroCen arrangerte nylig en idédugnad der eksperter fra ulike fagfelt sammen diskuterte ulike muligheter.

— Fisk og turbiner er en dårlig kombinasjon, og vi må tenke bredere og mer tverrfaglig for å løse dette problemet, sier Torbjørn Forseth.

Dårlig kombinasjon; Selv små fisk kan få store og fatale skader i møte med turbinen, enda verre er det for ål. Derfor går forskerne nå sammen på tvers av fagfelt for å finne løsninger som unngår det. Foto: Frode Kroglund/Fylkesmannen i Aust-ogVest-Agder

Forskerne har tidligere prøvd ulike metoder for å få fisken vekk fra kraftverket, blant annet skremming og grinder. Begge metodene har sine utfordringer.

— Vi har blant annet prøvd med noen forferdelige, blinkende, LED-lys, men smolt er ekstremt motivert for å komme seg ut i havet, så de lar seg ikke skremme, sier Forseth.

Varegrindene foran inntak til kraftverk er primært lagd for å unngå at kvister og drivved skal komme i turbinene. Å erstatte dem med mer finmaskede grinder som fisk ikke kan passere kan være utfordrende. Grinder med så små hull at fisken ikke kommer gjennom er både vanskelig å rense og vedlikeholde og, kan gi falltap og redusert kraftproduksjon. Grindene må i tillegg være større og det kan være både vanskelig og kostbart å bytte dem ut etter at kraftverket er bygd.

Kan fisken lokkes?

Forskerne vil nå se på muligheter for å heller lede fisken forbi inntaket til kraftverket. Noen av spørsmålene da er om fisken kan lures, ledes eller lokkes. Svaret er sannsynligvis ja, men da må man også forstå en god del om fisken atferd.

— Fisken kan føle variasjoner i vannets bevegelser langs hele kroppen, ikke bare fra forfra og bakover, sier forsker Ana da Silva, som er en av verdens beste til å forstå hvorfor fisken oppfører seg som den gjør.

— Vannhastighet, turbulens, intensitet, trykk, alt påvirker fiskens oppførsel, sier hun.

Fisk føler vannets egenskaper og bevegelser med sensorer over hele kroppen, ikke bare forfra og bakover mens den svømmer. Illustrasjonsbilde av laks. Foto: Bengt Finstad/NINA

En av mange utfordringer er at fisken unngår store fartsøkninger i vannet, mens moderat akselerasjon kan virke lokkende.

Tverrfaglige løsninger

Derfor må forskerne tenke nytt.

— Jeg mener vi må kombinere biologisk kunnskap med hydraulikk og ingeniørvitenskap for å lykkes, sier hun.

Akkurat det kan bli en oppskrift på suksess, for under idedugnaden ble det jobbet fram flere ideer der blant annet prinsipper fra turbinforskning ble iblandet biologi, litt byggfag og erfaring fra bransjen.

— Her tenker vi bredt og det er flere ideer her vi nå kan jobbe videre med, sier Forseth.

 

0 kommentarer på “Biologer og ingeniører i team for å lokke fisk forbi kraftverk

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: