Å skape gode relasjoner er essensielt for å dele kunnskap for en bedre verden. India-Bhutan-delegasjonen som nylig besøkte HydroCen og NTNU med Innovasjon Norge ser etter samarbeid i energiforskning og vannkraftbransje.

— Dette besøket har vært svært informativt, og vi ønsker dette samarbeidet velkomment. Sedimenter er en stor utfordring i Himalayafjellene og vi er veldig interessert i forskninga som foregår her, sier Ratish Kumar, direktør i National Hydroelectric Power Corporation i India etter besøket på Geologilaboratoriet ved NTNU i Trondheim.

India er verdens sjuende største vannkraftprodusent, men utnytter kun 1/5 av sin potensielle vannkraft. I likhet med Norge er de høye Himalayafjellene med sine mange elver ideelle for å utnytte ut kraften i vannet. Utfordringen er at sedimenter og høye kostnader skaper store problemer.

— Vannkraft er veldig viktig for å styrke og utvikle fornybar energi i India. Vi har et enormt potensial, men vi har også store utfordringer og behov for forskning og innovasjon, sier Kumar.

Det var tydelig at vannkraftkompetansen hos delegasjonen var høy. Gjennom hele besøket i laboratoriene stilte de gode spørsmål til forskere, noe som førte til konstruktive diskusjoner.

Trenger tryggere tunneler

— Vannkraftlaboratoriet var spesielt interessant, sier Namgyal Tshering Bhutia, leder for avdelingen for energi og kraft i Sikkim administrasjonen.

Namgyal Tshering Bhutia, leder for avdelingen for energi og kraft i Sikkim administrasjonen ønsker mer samarbeid med norske forskere.

Den nordøstlige Indiske staten har en installert effekt på 200 MW, men har ifølge Bhutia et potensial på 1000MW.

— Vi bruker også Peltonturbiner i anlegg med stor fallhøyde, og Francisturbiner i de mellomstore anleggene. Vi har dessverre ikke like sterke fjell som dere, så vi trenger forskning og innovasjon for å gjøre tunneler tryggere og sørge for at de har lengre levetid, sier han.

Bhutia har selv jobbet innen vannkraft i mange år, og vil nå ta erfaringene fra Norgesbesøket med seg hjem til beslutningstakere i India.

— Erfaring fra våre egne anlegg er én ting, men med forskning og innovasjon får man fortløpende mer kunnskap. Samarbeidet mellom den indiske vannkraftindustrien og forskningsmiljøet i HydroCen og NTNU bør fortsette og styrkes ytterligere, sier han.

Samarbeid er essensiellt for utvikling

India er en av verdens største energimarkeder og har uttalt ambisiøse mål for fornybar energi.

— Å finne kostnadseffektive, trygge og miljøvennlige måter å utvikle vannkrafta i India kan bane vei for fornybar energi i et voksende energimarked, sier HydroCen-leder Hege Brende.

Mens Norsk vannkraft i stort grad er fullt utbygd, er mulighetene i India enorme.

— Vil ønsker å samarbeide, og bidra med kunnskap og forskning for å legge til rette for utvikling, sier hun.

Med 100 år med vannkraftforskning i ryggen er Brende sikker på at det er mulig å utvikle nye og enda bedre løsninger.

— Utfordringene i Himalaya er ikke de samme som her i til lands, så dette er en fantastisk mulighet for ny og innflytelsesrik forskning, sier hun.

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Fornybar brobygging

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: