HydroCen Miljødesign

Vannkraftturisme på TV

Over fjell, gjennom en fjord og innover en dal. Der ligger den norske vannkrafta. Det er selve signaturen til norsk natur som sørger for at vannkrafta funker så bra her nord: Høye fjell og krystallklart vann. Det og tonnevis med stål og betong.

Det er tydelig at vannkrafta er tilbake på agendaen når NRK vier en halvtime til å snakke om vannkraftas betydning og sørger for at HydroCen reiser over land og strand for å delta på direktesending fra ikoniske Suldal kraftverk.

Etter en lang tur, en god del venting og en kort brief fra produsenten i Norge Nå kunne kraftverksjef Erik Frantzen (Hydro) og HydroCen-sjef Hege Brende sette seg til rette foran TV-kameraene.

IMG_4478.JPG Den gamle kontroll-veggen i Suldal 1 gjorde seg godt som TV-studio for å snakke om vannkraft.[/caption]

Frantzen fortalte blant annet om hvordan utskifting og oppgradering av turbiner og generator ville ha stor betydning for kraftproduksjonen. Brende fikk i tillegg frem at vannkraft er en åpenbar klimaløsning, men at man også må spille på lag med miljøet om man skal kunne skryte på seg å være en del av et grønt energisystem.

Fokus på turisme og friluftsliv

I tillegg var det interessant at NRK var veldig opptatt av hvordan infrastruktur rundt vannkrafta bidrar til turisme og rekreasjon i området. Det er noe som også går rett inn forskninga i HydroCen framover.

— Det overrasker ikke meg at folk er veldig opptatt av dette, sier seniorforsker Margrete Skår i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

I HydroCen skal hun og kollega Berit Köhler forske på hvordan rekreasjonsinteresser og friluftsliv kan inngå i konseptet miljødesign.

Skår_M_2015_Syverhuset_AO
Margrete Skår forsker på miljødesign i HydroCen og NINA.

— Forskning rundt vassdrag omfatter mer enn bare livet nede i selve elva, og min erfaring er at folk knytter mye identitet til både aktiviteter og estetikken rundt elva, sier Skår.

NRK-reporteren tok oss blant annet med til den unike Høsebrua hvor man kan se elva strømme forbi på nært hold. Slike ting kan være en vinn-vinn-situasjon for både kraftselskap og folk forklarer Skår.

— Det å legge til rette for at folk kan oppleve elver kan gi tillit til regulanten, og i byer kan estetikken rundt elver for eksempel ha betydning for boligpriser, sier Skår.

I HydroCen vil forskerne i demovassdrag først kartlegge hvilke rekreasjonsinteresser som utøves på stedet, og videre mer dyptgående undersøkelser rettet mot enkeltaktiviteter og utseendet/estetikk  rundt elver.

— I andre land, for eksempel USA,  ser de på rekreasjonsinteresser i mye større grad enn her i Norge. Her har det hittil vært størst fokus på fisk og fiske, men skoler, barnehager, mosjonister og turgåere er også blant dem som har sterke interesser rundt elvene, sier Skår.

nidelva
Nidelva er ett eksempel på ei regulert elv som er sterkt knyttet til byens identitet. Rekreasjonsområdene rundt elva blir i stor grad brukt både av lokalbefolkning og turister.

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Vannkraftturisme på TV

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: