Turbiner og generatorer

Gåten ved Smeland Kraftverk kan være løst

I mange år har Smeland Kraftverk hatt vibrasjoner ved fullast kjøring av turbinen. Mange har prøvd å finne ut hvorfor dette skjer og hvordan man kan dempe eller ta bort disse vibrasjonene.

Driftspersonell fra Agder Energi og personell fra NTNU fant nylig en løsning på hvordan disse vibrasjonene kan dempes.

Studentene Johannes Kverno og Vegard Ulvan fikk utfordringen fra Agder Energi til å gjennomføre målinger ved Smeland Kraftverk for å finne årsaken til vibrasjonene. 21. februar gjennomførte de virkningsgrads- og trykkpulsasjons-målinger sammen med professor Ole Gunnar Dahlhaug.

I diskusjoner mellom Agder Energis driftspersonell og NTNU ble det bestemt at man kunne prøve luft- og vann-innsprøting inn i sugerøret gjennom løpehjulet. Vanninnsprøtningen ga ingen demping på vibrasjonene, men luftinnsprøyting hadde en overraskende god effekt.

Studentene vil nå dokumentere hvor god denne dempingen var og om luftinnsprøytingen ga noen innvirkning på virkningsgraden.

Nå gjenstår det bare å finne årsaken til vibrasjonene.

NTNU ønsker å rette en stor takk til Agder Energi som gir studenter mulighet til å få relevant masteroppgave og i tillegg stiller opp med personell som er villig til å prøve nye løsninger til gamle problemer.

Smeland-kraftverk-foto-Ole-Gunnar.jpg
Gjorde målinger hos Smeland Kraftverk: Vegard Ulvan, Johannes Kverno ,Rune Åsland, Bjørge Fossdal, Roger Thorsland, Job Willem De Vos, Reidar Åsland, Willy Åsland, Aanen Breilid (delvis skjult) og Ole Thorsland. (Foto Ole Gunnar Dahlhaug/NTNU/HydroCen)

0 kommentarer på “Gåten ved Smeland Kraftverk kan være løst

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: