Turbiner og generatorer

Vil gi vannet en boost

En boosterpumpe som hjelper turbinen kan være løsninga for å unngå store og dyre ombygginger til fleksible pumpekraftverk. 

Helene Dagsvik.jpg
Helene Dagsvik skal undersøke om en boosterpumpe i sugerøret nedstrøms turbinen kan gjøre det mulig å bygge om et eksisterende kraftverk til pumpekraftverk – uten å måtte sprenge ut større vannveier.

Et reversibelt pumpekraftverk kan produsere elektrisk energi når det er etterspørsel, og pumpe vann tilbake til øvre magasin når det er overskudd av energi i nettet.

Norge har bare noen få pumpekraftverk i drift i dag, men med økt behov for fleksibilitet i nettet, forskes det nå på om ordinære kraftverk kan bygges om til pumpekraftverk uten alt for omfattende kostnader og nedetid av produksjon.

I Helene Dagsviks doktorgradsoppgave skal hun undersøke utfordringene knyttet til utskiftning av selve turbinen. 

Utfordrende og dyrt å sette inn ny turbin

Det å sette inn en reversibelt pumpeturbin i et eksisterende kraftverk vil føre til flere utfordringer og omfattende kostnader. Ettersom turbinen skal sørge for å pumpe vannet tilbake til det øvre magasinet, må turbinen klare å pumpe vannet med en kraft som overgår friksjonstapene i vannveien.

Det krever at det reversible løpehjulet må være mye større enn det løpehjulet som er der i utgangspunktet.

En annen utfordring er at pumpehjulet må dykkes betydelig mye mer enn det eksisterende hjulet for å unngå kavitasjon i lavtrykksområder på turbinen, et fenomen som fører til sprekkdannelser og nedsatt ytelse på turbinen over tid.

Boosterpumpe kan øke trykket

For å slippe både å øke størrelsen på den reversible pumpeturbinen og å sprenge ut nye vannveier for å dykke turbinen ytterligere, undersøker Dagsvik et alternativ som går ut på å sette inn en boosterpumpe i sugerøret (vannveien nedstrøms turbinen).

Boosterpumpen skal bidra med nok trykk slik at pumpeturbinen klarer å overgå den nødvendige løftehøyden og samtidig sørge for unngå kavitasjon på turbinen.

Levende laboratorium

Sira-Kvina har stilt Roskrepp kraftverk til disposisjon for boosterpumpeprosjektet og vil danne utgangspunktet for videre forskning.

I tillegg vil det blant annet bli gjennomført laboratoriemålinger ved Vannkraftlaboratoriet, samt simuleringer av dynamikken og interaksjonen mellom boosterpumpe og reversibel pumpeturbin.

Kontakt: Helene Dagsvik
Veileder: Pål-Tore Selbo Storli

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Vil gi vannet en boost

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: