Vannkraftkonstruksjoner

Stor interesse for NTNU-forelesninger i Kina

Mange møtte opp for å høre professor Bjørn Nilsens forelesning ved et av Kinas fremste universiteter.  Central South University i Hunan provinsen, og Power China ønsker begge å samarbeide med HydroCen og NTNU.

Kina foto Bjørn Nilsen
Bjørn Nilsen besøkte også flere laboratorier, og fikk blant annet se en modell av flomløpet ved Xiangjiaba kraftstasjon.

Besøket i Kina 27. -30.11. ble gjennomført på bakgrunn av invitasjon fra PowerChina Zhoghnan Engineering Company og Central South University (CSU) i Changsha, Hunan-provinsen.

En stor aktør innen fornybar energi

Zhongnan er en av mange avdelinger av PowerChina, og stått for planlegging og design av store vannkraftanlegg som blant annet Ertan (6 turbiner à 550 MW), Xiangjiaba (8 turbiner à 800 MW) og Baihetan (5850 MW), hvor undertegnede tidligere har vært involvert som rådgiver.

Zhongnan-avdelingen har i overkant av 2000 ansatte, og er involvert i planlegging og bygging av flere nye vannkraftanlegg.

PowerChina er også involvert i mange prosjekter innenfor andre former for fornybar energi (vind-, sol- og geotermisk energi), og har i tillegg betydelig aktivitet også utenfor Kina.

Kina 2 Foto Bjørn Nilsen

Sentrale personer bak invitasjonen var Dawei Mao (f.v) og Yu Chen, som begge har tatt PhD i ingeniørgeologi ved NTNU, og som nå har sentrale stillinger i forskning og undervisning ved hhv PowerChina og CSU.  Diyuan Li (t.h) fra CSU  har  også bakgrunn fra NTNU, med nær 2 års opphold ved IGP som del av PhD-studiet ved CSU.

Undertegnede holdt to gjesteforelesninger under besøket ved PowerChina;

  • En om Ingeniørgeologiske problemstillinger knyttet til vannkraftutbygging i Norge, og
  • En om bruken av Eurokode 7 for ingeniørgeologisk prosjektering.

Holdt forelesning om forundersøkelser og tunnelbygging

CSU går for å være det fremste universitetet i Hunan-provinsen, og blant de 15 beste i Kina.

Ved besøket til CSU ble det også gitt to gjesteforelesninger knyttet til forundersøkelser, design og bygging av tunneler og undergrunnsanlegg.

Det ble i tillegg foretatt et besøk til det bergtekniske laboratoriet, som har en imponerende utvalg av moderne testutstyr. De har blant annet 4-5 triaxceller av moderne, internasjonal standard og en spesiell rigg for virkelig treaksial testing (ulik pålastning i tre retninger).

Ved det hydrotekniske laboratoriet var det bygd opp mange interessante modeller av aktuelle vannkraftanlegg.

Ønsker samarbeid

Fra både PowerChina og CSU ble det uttrykt stor interesse for samarbeid med NTNU.

Mest aktuelt for oss vil det sannsynligvis være å samarbeide om spesielle laboratorieanalyser (treaksial og skjærtesting), men erfaringer fra flere av de store vannkraftanleggene i Kina kan ganske sikkert også være interessant for oss å se nærmere på.

Av Bjørn Nilsen, professor ved institutt for geovitenskap og petroleum, NTNU og veileder i HydroCen.

Kina 3 foto bjørn
Mange kom for å høre forelesningen ved Central South University i Hunan provinsen i Kina.

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Stor interesse for NTNU-forelesninger i Kina

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: