Uncategorized

Økt samarbeid mellom HydroLab i Nepal og NTNU

Forskere fra Nepal og NTNU vil samarbeide om prosjekt som skal fokusere på innovasjon og styrke forskningsinfrastruktur i Kathmandu. 

Det ble klart da forskerne fra HydroCen/NTNU  besøkte samarbeidspartnerne ved vassdragslaboratoriet HydroLab i slutten av november.

Headworks from downstream crop N Ruther
Modell av Khimti-anlegget(Foto: Nils Rüther)

Der benyttet forskerene også anledningen til å følge opp mange aktiviteter i EnergizeNepal.

EnergizeNepal er et samarbeid mellom Kathmandu University, HydroLab, NTNU, Forskningsrådet og SINTEF. Prosjektet er finansiert av UD og prosjektpartnerne.

Delegasjonen besøkte HydroLab i bydelen Patan, som er et stort vassdragsteknisk laboratorium som ble opprettet på slutten av 80-tallet av Tribhuvan Universitet i samarbeidet med Dagfinn Lysne ved NTNU (tidligere NTH).

HydroLab ledes av Meg Bishwakarma som gikk ut med doktorgrad fra NTNU i 2008.

Smart design

I det store uteområdet er det god plass for storskala modeller for å undersøke strømningsforhold og sedimenttransport ved innløpet til vannkraftanlegg.

Pågående studier er blant annet optimering av Khimti II anlegget som ligger oppstrøms det berømte og mye siterte Khimti I anlegget.

Det er velkjent på grunn sitt ekstremt smarte design som holder sandkorn større enn 0,2 mm i diameter unna turbinene. For at designet ved Khimti II skal bli en like suksess fullt er det nødvendig å bruke ekspertise fra HydroLab og konsulentbransjen, nasjonalt og internasjonalt.

Khimti boulder lined weir
Modell av Khimti-anlegget

Fokus på innovasjon

I tillegg driver HydroLab med analyse av sedimentprøver fra mer enn 15 vannkraftverk i Nepal. Utstyret som benyttes må være av topp kvalitet, og er blant annet finansiert av EnergizeNepal.

Møtene ble brukt til å definere konkrete prosjekter for å søke om midler fra Renewable Nepal- programmet. Det blir lyst ut midler til 2 års prosjekter i størrelsen 500.000 NOK, noe som tilsvarer omtrent 3-4 millioner NOK i et norsk prosjekt.

Prosjektet skal være fokusert på innovasjon og skal styrke forskningsinfrastruktur ved HydroLab.

I løpet av en ettermiddag ble det utviklet flere prosjekt-ideer som skal føre til et søknad i 2018 i regi av HydroLab med NTNU/HydroCen som hovedpartner.

Vil styrke laboratoriet med NTNU-kompetanse

Meg and Bård watching Khimti II (1)
Laboratoriesjef Dr. Meg Bishwakarma viser fram Khimti 2 til Bård Brandåstrø (NTNU).

Styret i HydroLab ønsker å henge med i den raske utviklingen som skjer ved laboratorier i resten av verden, og er derfor svært interessert i å bygge opp en numerisk avdeling.

Numeriske modeller i vassdragteknikk blir ofte bruke til å supplere fysiske skalamodeller i laboratoriet. Det sørger for at modellene kan kjøres mye mer effektivt, både med hensyn til detaljnivå og tidsforbruk.

HydroLab er interessert i å bruke kunnskap fra vassdragsgruppen ved Institutt for bygg og miljøteknikk ved NTNU for å opprette denne avdelingen.

Forskerne ble enige om å starte aktivitetene i den retning allerede nå, i det pågående prosjektet SediPASS.

SediPASS er et Forskningsråds-finansiert prosjekt hvor HydroLab er et samarbeidspartner.

I tillegg skal en åpen stilling i HydroLab finansiert av EnergizeNepal bli besatt av en person som skal løfte ekspertise om numerisk modellering i løpet av våren 2018. NTNU skal stille med veiledning av denne personen.

Alt i alt en meget suksessfull dag ved HydroLab sammen med Meg og mannskapet hans.

Av: Nils Rüther

 

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

0 kommentarer på “Økt samarbeid mellom HydroLab i Nepal og NTNU

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: