Turbiner og generatorer

NTNU bidrar til vannkraftboom i Nepal

Nylig  besøkte en gruppe fra NTNU og SINTEF Kathmandu University for å diskutere samarbeid og  gjennomgå detaljer i EnergizeNepal-prosjektet.

To be mounted soon crop foto Nruther
En ny testturbin som snart er klar for montering i vannkraftlaboratoriet ved Kathmandu University. (Foto: Nils Rüther)

Teamet besto av Ole Gunnar Dahlhaug, Nils Ruther, Bjørn Winther Solemslie, Bård Brandåstrø og Chirag Trivedi fra NTNU, og Petter Støa fra SINTEF.

EnergizeNepal er et prosjekt som omhandler FoU innenfor vannkraftteknologi, kompetansebygging og et innovasjons program der nepalske personer og bedrifter kan søke støtte til å utvikle nye ideer som kan kommersialiseres.

The team at TTL
Delegasjonen sammen med representanter fra Turbine Testing Laboratory (TTL) ved Kathmandu University. (Foto: Nils Rüther)

Kompetansebygging

Programmet er finansiert med 25 millioner kroner av UD og har varighet frem til og med 2021. Forskningsrådet, SINTEF og NTNU er representert i styringskomiteen.

Kompetansebyggingen pågår innenfor bygg i samarbeid med HydroLab og innenfor maskin-teknikk i samarbeid med KU.

Ved KU bygges det en turbin testrigg som kan gjennomføre virkningsgradsmålinger på modellturbiner som skal imøtekomme IECs standard.

Godt klima for samarbeid

Kathmandu University, KU og NTNU har hatt et FoU- samarbeid innenfor vannkraftteknologi siden 90-tallet, og nå fortsetter samarbeidet i HydroCen.

NTNU har bidratt til å bygge bachelor- og master-program, infrastruktur og utdannet mange av de ansatte ved KU. Dette har i hovedsak blitt finansiert av NORAD og UD med mye hjelp fra personell ved den Norske Ambassaden i Nepal.

Bhola Thapa, Hari Neophane og Biraj Singh Thapa har tatt sin PhD ved Vannkraftlaboratoriet. Bhola er universitetsdirektør, Hari er leder for institutt for Maskin og Biraj er leder for TTL.

Dette gjør at kommunikasjonen mellom KU og NTNU er enkel og uten misforståelser basert på kultur, og i tillegg så er beslutningsmyndigheten ved KU representert.

Nå jobber personell fra Vannkraftlaboratoriet også med å bygge en testrigg for Sailesh Chitrakar ved Turbine Testing Laboratory, TTL ved KU.

Testrigg nepal Kathmandu University
Tegning av testriggen NTNU er med på å bygge ved Kathmandu University i Nepal.

Sailesh er PhD-student ved både NTNU og KU. Han gjennomfører sin PhD for begge universitetene basert på en Cotutelle-avtale, noe som betyr at han må forsvare sin PhD ved begge universitetene.

Programmet for teamet inneholdt mange aktiviteter; gjesteforelesninger, interaksjon med studenter, gjennomgang av konkrete aktiviteter i EnergizeNepal-prosjektet og møter i styringskomiteen.

Vannkraft med stort potensiale

GM of NEA speaking to the audience foto NRuter
Kul Man Ghising i Nepal Electricity Authority vil samarbeide. (Foto: Nils Rüther)

Det var også formelle møter med lederen for Nepal Electricity Authority som er Nepals statlige eier av vannkraftverk.

Her ble det bekreftet at det ligger det mange fremtidige muligheter for samarbeid.

Nepal har et teknisk-økonomisk vannkraft  potensial på over 42 GW, noe som et mer enn vi har i Norge.

Per i dag er det  utbygd mindre enn 1GW, men nå er  mer enn 150 vannkraftprosjekter under utbygging som vil gi  3GW ekstra kapasitet.

Dette kan omtales som en vannkraftboom for Nepal.

Turbine Testing Laboratory foto Nruther
Turbin-testlaboratoriet ved Kathmandu University. (Foto: Nils Rüther)

Av: Ole Gunnar Dalhaug

0 kommentarer på “NTNU bidrar til vannkraftboom i Nepal

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: