Uncategorized

Nytt forskningssamarbeid med indisk universitet

India vil ha bærekraftig utvikling av vannkraften sin, og ønsker nå å samarbeide med norske forskere i HydroCen.

Denne uka har flere forskningsledere og prosjektledere vært hos Indian Institute of Technology Roorkee for å diskutere mulig forskningssamarbeid. Vannkraft står for 2/3 av fornybar energiproduksjon i verden, derfor er det internasjonale samarbeidet også svært viktig for HydroCen.

— Vi ble invitert til å møte forskningsmiljøet rundt vannkraft ved IIT Roorkee, og har møtt professorer ved vassdrags- og vannkraftlaboratoriet her, sier Nils Rüther, prosjektleder for forskning på sediment-håndtering i HydroCen.

Sedimenter er et stort problem i området fordi fjellet er relativt ungt og derfor løsere enn i Norge, for eksempel.  

Sand og stein som løsner fra fjellet renner ned elvene og skaper store vanskeligheter ved vannkraftanlegg. De ødelegger volumet i magasin volumen, tetter inntaket og sliter ned turbiner.

Hydraulic engineering prof II crop
Professor Zulfequar Ahmad ved Vassdragslaboratoriet viste fram forskningsrenna hvor de undersøker mange problemstillinger rundt sedimenterosjon- og deponering i sammenheng med hydrauliske strukturer.

Ønsker bærekraftig utvikling

I tillegg har de indiske forskerne et stort området utenfor laboratoriet som nå skal etableres for å undersøke bunntransport i bratte elver i stor skala.  Dette er i samarbeid med Verdensbanken. DRIP-prosjektet (IN Dam Rehabilitation and Improvement Project.)  har stor betydning for vannkraftutvikling i India.

Befolkningen i India er veldig opptatt av at vannkraft ikke skal ødelegge naturen og at utviklingen skal være bærekraftig.

— Dermed er turen vår til India og formålet å gjøre vannkraften i India bærekraftig midt i blinken, sier Rüther.

Forskerne hadde også et møte med Innovasjon Norge ved ambassaden i Delhi, og resultatet fra det møtet blir at Innovasjon Norge kommer til å invitere til et «round table»-møte for alle som er interessert i å utvikle vannkraft i India på en bærekraftig måte.

Det møtet blir holdt i januar 2018.

IIT Roorkeecrop.jpg
Delegasjonen fra NTNU består av Nils Rüther, Bård Brandåstrø, Ole G. Dahlhaug og Chirag Trivedi. Her sammen med representanter fra IIT Roorkee.

Moderne forskningsutstyr

Delegasjonen møtte også Professor Arun Kumar ved Alternate Hydro Energy Centre.

— Han viste oss vannkraftlaboratoriet. Det er på et veldig høyt nivå utstyrsmessig og kan godt sammenlignes med det vi har på NTNU.

— De har blant annet utstyr for å sanntids-måle sediment konsentrasjoner ved turbiner. Med en skanner er det deretter mulig å kvantifisere sand erosjon i skovler av en pelton turbin.

I tillegg har de en modellrigg for testing av Francisturbiner. Laboratoriet gjorde et svært godt inntrykk på delegasjonen, særlig med hensyn til måleutstyr og nøyaktighet.

Waterpowerlab IIT Roorkee
Delegasjonen fikk omvisning på vannkraftlaboratoriet ved IIT Roorkee.

Ønsker samarbeid

Ved slutten av en lang dag med mange foredrag og nye inntrykk møtte forskerne også direktøren av IIT Roorkee. Formålet med det var å etablere et offisielt samarbeid og å dokumentere dette med en MOU (Memorandum of Understanding).

— Vi har blitt enig i at det er mange synergier med et samarbeid mellom IIT Roorkee og NTNU, så at direktøren var enig i å signere et MOU, sier Rüther.

Her er noen av temaene hvor HydroCen og IIT Roorkee ønsker å jobbe sammen:

Sedimenterosjon
Sediment og slam-transport
Sedimentovervåkning
Slampumper
Fjerning av sedimenter fra magsin
Miljødesign/-påvirkning
Trykkpulsasjoner fra virvelavløsninger
Termodynamisk virkningsgradsmåling
Modelltesting av turbiner

Hydraulic Engineering
Representanter fra IIT Roorkee uten for vassdragslaboratoriet sammen med Nils Rüther, Bård Brandåstrø, Ole G. Dahlhaug og Chirag Trivedi fra NTNU/HydroCen.

 

De diskuterte også:

Muligheten for å skrive prosjektsøknader sammen I Horizon 2020, DST og Forskningsrådet.
Utveksling mellom universitetene
Utveksling av undervisere
Felles undervisning

Gode bindeledd mellom Norge og India

Flere av deltagerne på møtene har erfaring fra Norge. Professor Ghandi, som var delegasjonens vert har vært veilederen til Chirag Trivedi, som nå er post doc. ved NTNU.

De hadde også følge av Dr. Pradeep Yadav fra Statkraft India, som er et bindeledd mellom Norge og India, både faglig og kulturelt. Han har erfaring fra Norge siden han har vært med på fire sediment workshop’er i regi av Statkraft og NTNU.

Besøk på viktig damanlegg

Etter en 7 timer lang biltur fikk også besøke Indias største dam 20 mil nord for Delhi. Kraftverket Tehri er allerede et 1000 Mega-Watts-anlegg med en et pumpekraftverk under bygging som skal øke produksjonen med ytterligere 1000MW.

Kraftverket forsyner Indias nest største by når Dehlis forbruket er på sitt største. I vinter er det 2 timer om morgenen og 2 timer om dagen, og om sommeren er det 4 timer om kvelden.

Det betyr at de starter og stopper annlegget mange ganger om dagen, noe som var svært interessant for forskerne som skal studere nettopp dette i prestisjeprosjektet HydroFlex.

Det viktige anlegget er et høysikkerhetsområde.

Med sine 260,5 meter er dammen den høyeste i India, og har et volum på 4 km3.

— Dambruddsbølge-beregninger som er gjort viser at byen Dehli kommer 3 meter under vann hvis denne dammen ryker. Derfor er det forståelig at dette anlegget er veldig godt beskyttet, forteller Rüther.

I tillegg går vannet som drikkevann til Delhi og til irrigasjon i landbruket.

 

HydroCen er et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi og skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor

2 kommentarer på “Nytt forskningssamarbeid med indisk universitet

  1. Arne Bredesen

    Kjempemessig !!! Lykke til !!!

  2. Tilbaketråkk: Meeting with IIT Roorkee in Indian | Nils Rüther

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: