Kraftstasjonen i Kvilldal er en av Norges største, med fire francisturbiner på til sammen 1240 MW. Foto: Statkraft
Kraftstasjonen i Kvilldal er en av Norges største, med fire francisturbiner på til sammen 1240 MW. Foto: Statkraft

Kvilldal kraftverk og Ulla-Førre-vassdraget blir et levende laboratorium der forskerne i HydroCen får muligheter til å løse viktige utfordringer ved morgendagens kraftsystem.

Av Atle Abelsen i Fagbladet Energiteknikk. Innlegget er hentet fra forskningsbilaget om vannkraftforskning og HydroCen som utkom i mars 2017

Etter at sentereldelsen i HydroCen gikk ut med en forespørsel til norske kraftselskaper om et «ekte» kraftverk med tilhørende vannsystem som kan brukes som et levende laboratorium, responderte Statkraft med at de kunne stille Kvilldal kraftverk og Ulla-Førre-vassdraget til disposisjon.

-Det er en fantastisk mulighet, og det beste alternativet vi kunne bedt om, sier en begeistret senterleder Hege Brende.

Gode forutsetninger

– Ulla-Førre er Norges største og et av verdens mes komplekse vannkraftsystemer. her finner vi det meste av forskningsutfordingervi skal jobbe med de nærmeste årene: Francis- og høytrykksproblematikk, styring av store og små vannmagasiner i et komplekst system, hvordan man sysr sammen tunnelsystemene, ulike inntak, luftputekammer – som er en norsk spesialitet og flere andre aspekter. I tillegg har anlegget en betydelig pumpekapasitet, som også er aktuelt.

Senteret planlegger å starte opp cirka ti prosjekter knyttet til dette anlegget allerede i 2017, og flere kommer etter hvert.

Konkrete utfordringer

-Ved å stille et avansert og verdifullt anlegg som Ulla-Førre til rådighet håper vi å øke motivasjonen for tverrfaglighet i forskningen, sier Statkrafts Ivar Arne Børset, som også er styreleder i HydroCen.

-Vi forventer resultater som kan hjelpe oss til bedre å forstå sammenhenger mellom dagens og framtidens markedsmuligheter med tilhørende konsekvenser for anleggets tekniske utstyr og miljø i vassdragene. Vi forventer sammen med bransjen å utvikle kunnskap om design av nye eller redesign av dagens anlegg, tilpasst framtidige muligheter og behov.

0 kommentarer på “Statkrafts levende laboratorium

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: